A díszlécek a hagyományos gipszstukkók utánzataként sajátos hangulatot adnak a belső tereknek, igazodva a szoba jellegéhez legyen az modern vagy tradicionális. A holkerlécekkel elrejthetők a fal és a mennyezet találkozásánál látható egyenetlenségek, elvezethetők mögöttük a kábelek vagy eltakarhatók a függönykarnisok. Az oldalfali díszlécekkel elválaszthatók a különböző falszínek és struktúrájú falburkoló anyagok.A napjainkban ismét divatossá vált fali kazettákat, kereteket lehet kialakítani velük.

Termékelőnyök

Az extrudált lécek minőségi kritériumai

Szortiment

Az új gyártók a vékony lécek (E25, F35, L25) gyártására törekszenek. A Saarpor ezzel szemben az extrudált lécek széles szortimentjével rendelkezik.

Derékszög

Egy kiváló minőségű léc pontosan 90 fokot zár be. Ez azért fontos, hogy a lécet a mennyezet és az oldalfal találkozásánál könnyen lehessen rögzíteni. Ha a léc nem pontosan 90 fokot zár be, akkor a mennyezeten vagy a falon hézagok keletkezhetnek, melyeket utólag ki kell igazítani valamilyen tömítő anyag felhasználásával. Ennek következtében nehéz a lécek egymáshoz való illesztése is.

Zsugorodás

A zsugorodás a gyártáshoz felhasznált gáz miatt lép fel. Ennek következtében a cellák összeesnek és a lécek a méreteikben zsugorodhatnak, elsősorban a hosszukban.

Freongáz

A freongáz egy Europában betiltott kémiai vegyület. A freongáz, illetve a freongázt helyettesítő anyagokat az extrudálásnál használták hajtógázként, mivel jobb cellaszerkezetet eredményezett. Miután a freongázt betiltották, új hajtógázt kellett alkalmazni, mint pl.a CO2-t, mely jelentős nyomásingadozást okoz. A nyomásingadozás következményeként a lécek nem lesznek egyformák, és nem lehet őket jól illeszteni.

Felület

A felületek is jelentősen különbözhetnek egymástól. A felületnek alapjában véve mattnak, teljesen simának, szilikon maradványoktól mentesnek kell lenni. Nem lehet rajta semmiféle lyuk, illetve nyitott cella.

Szélek

A gyengébb minőségű léceknél a szélek nagyon élesek és szálkásak. Más termékek ugyanakkor lekerekített szélűek.

Konturok

A konturoknak egyértelműeknek és határozott vonalvezetésűnek kell lenniük. Gyengébb minőségű léceknél a konturok nehezen vagy egyáltalán nem felismerhetők, elmosódóak. Fontos tudni, hogy egy gyártónak a léctípusa soha nem illleszthető egy másik gyártó hasonló kinézetű, és hasonló megnevezésű lécével.

Ragasztási felület

Jó minőségű léceknél a ragasztási felület (kb. 3-4 barázda formájában) egyértelműen látható. A gyengébb minőségű léceknél csak utalás van a ragasztási felületre. A léc rögzítésénél ilyen esetben a ragasztó kifolyik.

Cellaszerkezet

A cellastruktúra minőségét a felületen illetve a keresztmetszeten mutatkozó lyukak jellemzik.